Kehribar Taşı Faydaları
Kehribar diğer adıyla amber, yüzyıllardır her alanda kullanılan, insan sağlığına faydası sebebiyle çok tercih edilen bir taştır. Taş denildiğinde diğer doğal taşlarla karıştırılmamalıdır. Kehribarın ana maddesi ağaç reçinesidir. Kullanıldığında kehribar etkilerini görmek mümkündür. Amber faydaları fiziksel ve ruhsal olarak ikiye ayrılmaktadır. Fiziksel olarak ağrı kesici etkisinin olduğuna, ruhsal olarak da stresi azalttığına inanılmaktadır.
Kehribar Taşı Nedir?
Kehribar taşı çam ağacı reçinesinin milyonlarca yılda fosilleşmesiyle oluşan yarı değerli bir taş türüdür. İşlenmemiş kehribar açık sarıdan kızıla uzanan renk seçenekleriyle de bilinir. Kehribar parlak, saydam, kolay kırılabilen bir taştır. Saydamlık açısından başka bir taşla kıyaslanması mümkün değildir. Kehribar bir yere gömüldüğü zaman ufak cisimleri kendine çekme özelliğiyle de bilinir. Tüm bu açıklamalar kehribar nedir, kehribar ne demek? sorusuna cevap olabilir. Yüzyıllardır süs eşyaları yapımında kullanılan kehribar özellikle kadınların vazgeçilmez aksesuarlarında kullanılır. Tarihte de değerli kabul edilen ve birçok medeniyette kullanılan taşlardan olan kehribar taşının hikayesi, Vikingler arasında aşk ve güzellik tanrıçası Freyja'nın gözyaşları olduğuna inanılıyordu ve Eski Yunanlılar için ise güneş tanrısı Apollon'un kızlarının gözyaşlarıydı. Eşsiz saydamlığı sayesinde içerisinde fosilleşmiş böcekler, yabani bitkiler görmek mümkündür. Bu durum kehribarın değerini arttırmaktadır.
Kehribar Taşının Anlamı Nedir?
‘’Kehribar anlamı’’, organik olarak yetişen yarı değerli bir taş demektir. Kehribar, ne kadar eskiyse o kadar da güçlüdür. Aynı zamanda muazzam bir enerji taşıdığına inanılmaktadır. Fosilleşirken içerisine hapsolan canlılar sayesinde ne kadar eski olduğuna dair bilgiye ulaşılmasını sağladığı , dünyanın bilgeliğini taşıdığı söylenir. Amber kehribarın olumsuzluğu gideren, taşıyan kişiyi iyileştiren bir tılsım olduğu da bilinmektedir.
Kehribar Taşı Nasıl Oluşur?
‘’Kehribar nasıl oluşur?’’ kehribar çam ağacının savunma mekanizması olarak salgıladığı reçinenin milyonlarca yıl toprak altında kalması sonucu oluşur. Kehribar taşı nasıl oluşur? sorusuna da cevap olmaktadır. Reçine fosili açıklaması da kehribar neyden oluşur? sorusunun cevabı olabilir. En fazla Baltık Denizi’nden çıkarılmaktadır. Bu sebeple baltık kehribarı da denilebilir. Avrupa'da kehribar yatakları en çok Rusya, Ukrayna, Romanya, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Sicilya'da görülmektedir. Eski nehirler, reçine birikintilerini orman bölgelerinden aşağı doğru, yüzlerce metre kumun altına gömüldüğü deniz yataklarına taşımış böylece mavi toprak oluşmuştur. Bu sebeple de mavi kehribar taşı olarak da adlandırılır.
Kehribar Taşı Nerede Kullanılır?
Parlak rengi, saydamlığı ve göz alıcı renk seçenekleriyle oldukça fazla alanda kullanılır. Eski dönemlerde tıpta epey kullanım alanına sahiptir. Saflaştırılmış amber yağı histeri ve boğmacada kullanılmıştır. 2. yüzyıldan bu yana şifa taşı olarak kullanılmaktadır. Özellikle bağışıklığı güçlendirmek amaçlı kullanması tavsiye edilir. İlk çağlardan bu yana güzel koku yapımında da kullanılmıştır. Mürekkep imalatında da kullanılmaktadır. 1400’lü yıllarda kehribar eşyalar, tüm Avrupa'da şehzadelerin ve kralların papalar ve padişahlar için en değerli diplomatik hediyeleri idi. Kadınların vazgeçilmez aksesuarlarından takılarda kehribar taşını görmek mümkündür. Kehribar taşı ülkemizde yoğun olarak tesbih yapımında da kullanılmaktadır. Kolay kırılabilme özelliği sayesinde kolay da şekil verilebildiği için süs eşyası olarak kehribar kullanımı mümkündür.
Kehribar Taşı Özellikleri Nelerdir?
Kehribarın birçok alanda kullanılması ‘’kehribar taşı özellikleri nelerdir?’’ sorusunu akıllara getirmektedir. Kehribarın tüm özellikleri, yaşına, gömülme şartlarına ve reçine salgılayan ağacın türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kehribarın herhangi bir şekli yoktur. Saydam, yarı saydam, opak olabilir. Turuncu, sarı, kırmızı, kahverengi, konyak rengi, bal rengi, altın rengi, kemik rengi, siyah, renksiz, mavi ve yeşil renklerde bulunabilmektedir. 256 farklı renk tonuna sahiptir. Kehribar özellikleri arasında sayılabilecekler:
-Açık sarıdan kızıla doğru giden bir renk çeşidine sahiptir.
-Yarı saydam bir yapıya sahiptir.
-Kırılgan yapıdadır bu sayede kolay şekil verilebilir.
-Toprağa gömüldüğünde küçük cisimleri kendine çekme özelliğine sahiptir.
Kehribar Taşı Ne İşe Yarar?
Kehribar taşı ne işe yarar? ; Enerjisini güneşten alan bu taş insan sağlığı için de kullanılmaktadır.
Amber taşı faydaları;
-Ağrılara iyi gelir,
-Bağışıklık sistemini güçlendirir,
-Hamilelik döneminde oluşabilecek solunum yolu hastalıklarında tedavi amacıyla kullanılır,
-İştahsızlığa iyi gelir,
-Migren ve diş ağrılarının azaltır,
-Stresin azaltır,
-Bağırsakları düzenli çalıştırır gibi birçok konuda kullanılmaktadır.
Kehribar taşı sol bileğe takıldığı takdirde depresyonu önler. Guatra iyi gelen taş olarak da bilinir. Böylece de Tiroide iyi gelir mi? sorusuna da cevap olabilir. Nazara ve kötü enerjiye de iyi geldiği bilinmektedir. Tüm bu sayılan maddeler kehribar neye iyi gelir? sorusuna cevap olmaktadır. Faydaları sebebiyle de birçok aksesuar yapımında kullanılmıştır; özellikle kolye, bileklik ve tesbih olarak.
‘’Kehribar kolye ne işe yarar?’’ sorusu bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Hem şık hem de sağlıklı olması bakımından kullanımı da çokça tercih edilmektedir. Bebeklerde diş çıkarma döneminde ağrıları azaltmak için kullanılması en bilinen faydasıdır.
Kehribar bileklik faydaları; Sol ele alınıp oynandığı takdirde bedenin tüm elektriğini atmasını sağlar. Kehribar bileklik ne işe yarar? sorusuna bir cevap da nazara karşı etkili olmasıdır. Kehribar tesbih faydaları da vücudun elektriğini almasıdır. Kehribar kolyenin yetişkinlere faydası olduğu kadar bebeklere de faydası oldukça fazladır.
Kehribar Taşı Nerede Bulunur?
Kehribar taşı nerede bulunur?: Dünya kehribar yataklarının %90'ı Rusya'nın Kaliningrad Bölgesinde bulunmaktadır. Birinci vatanı ise bugünkü İskandinav ve Polonya Baltık Denizi'nin büyük bir kısmını içine alan sahadır. Avrupa'da kehribar yatakları en çok Rusya, Ukrayna, Romanya, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Sicilya'da görülmektedir. Peki Türkiye’de Kehribar nerede çıkıyor? Az da olsa Bayburt, Erzurum, Erzincan gibi bölgelerde kehribar çıkarılıyor. Kehribarlar deniz kıyılarında, akarsularda, bataklık ve alüvyonlar arasında toplanmışlardır.
Kehribar Çeşitleri Nelerdir?
Kehribar Çeşitleri denildiği zaman bilinen 2 çeşit kehribar vardır. 1.Damla Kehribar, 2.Sıkma Kehribar. Dünya genelinde isimleri şöyledir; damla kehribar amber taşı, sıkma kehribara da bagalite amber denir.
Baltık Kehribarı Nedir?
Baltık kehribarı Almanya , Polonya , Rusya , Danimarka , İsveç gibi ülkelerden çıkan kehribara denilmektedir. Baltık kehribarı en yüksek süksinik asit oranına sahip kehribardır. Baltık kehribarının yedi ana rengi olmasına rağmen 250 farklı renge kadar kehribara rastlanabilmektedir. Gerçek Baltık kehribarı yumuşaktır. Metal ile kolaylıkla çizilir, kolaylıkla çizilirken toz bırakacaktır. Sahte kehribarlar ise genellikle çizilmeye direnç gösterecektir. En iyi kehribar hangisidir? sorusunun da cevabı baltık kehribarıdır.
Damla Kehribar Nedir?
Kehribar neyden oluşur? sorusunun cevabı fosilleşmiş reçinedir. Damla Kehribar çoğunlukla kozalaklı ağaçların reçinesinden oluşmasının yanı sıra, tropik çiçekli ağaçların reçinesinden de oluşabilir. En iyi damla kehribar hangisidir? sorusuna cevap Baltık damla kehribarı denilebilir. Damla kehribardan özellikle kolye yapımında sıklıkla karşılaşılabilir.
Damla kehribarın renkleri açık sarı ile kahverengi tonları arasında değişmektedir. Mor damla kehribar ve buzlu damla kehribar da ender bulunan damla kehribar çeşitlerindendir. Damla kehribar faydaları; kan dolaşımını hızlandırır, ağrıyı dindirir, stresi azaltır. Damla kehribar kolye faydaları da bu şekilde sayılabilir.
Ateş Kehribar Nedir?
Ateş kehribarı, bir miktar kehribar tozu ve "fenol ve formal-dehit" kullanılarak elde edilen, kendine has dokusu ve renkleri bulunan sentetik bir reçinedir. Ateş kehribarı, doğal kehribardan esinlenerek laboratuvar ortamında üretilmektedir. Bu da ateş kehribarı ve sıkma kehribar arasındaki farktır. Orjinal kehribarın hafif ancak odunsu bir kokusu vardır. Bu koku çam reçinesi kokusudur. Çam kokulu ateş kehribarı denilmesinin sebebi de bundandır. Ateş Kehribar özelliği; renkleri içerisinde elyaf olmadığı için şeffaf görünümdedir ve kehribar ismini de buradan alır. Daha çok kırmızı ve mavi renktedir.
Sıkma Kehribar Nedir?
Sıkma kehribar, ana malzemesi "fenol ve formal-dehit" olmak üzere, bir miktar kehribar tozu ve çeşitli kimyasallar ile yapılan sentetik bir reçinedir. İçeriğinde en ufak plastik, yani petro-kimya ürünleri bulunmamaktadır. Sıkma kehribar taşının içinde hava taneciği bulunmamalıdır. Orjinalliği bu şekilde ve aseton testiyle de anlaşılabilmektedir. Aseton damlatıldığında taş üzerinde herhangi bir tahribat yapmıyorsa gerçek sırma kehribardır denilebilir.
Zar Kehribar Nedir?
Zar kehribar, 250'den fazla kehribar türünden bir tanesidir. Diğer modellerden ayıran en önemli özellik zar kehribarın laboratuvar ortamında işlem görmesidir. Parlaklık ve doku farkından zar kehribarı tanımak mümkündür. Diğer kehribarlardan ayıran bir diğer özellik taşların daha yumuşak ve kadifemsi dokusudur. Yapısındaki özel kimyasallar sonucu zamanla renk değişimi görülebilir.
En İyi Kehribar Hangisidir?
Kehribar doğal taşın 250 den fazla çeşidinin olması sebebiyle en iyi kehribar hangisidir? sorusunu akıllara getirebilir. Baltık Kehribarı yaklaşık 45-50 milyon yıllık geçmişiyle günümüzdeki en eski kehribardır. Baltık damla kehribarı bu özelliği sayesinde dünyanın en kaliteli kehribarı olarak da kabul edilmektedir. Bölge ülkelerince çok değerli kabul edilen bu taş özellikle Litvanya’da turizmin bile bir parçası haline gelmiştir. Baltık damla kehribarının renkleri: bal rengi,limon rengi,karamel rengi,vişne rengi,milky rengi,koyu yeşildir.
Kehribar Renklerinin Anlamları Nedir?
Kehribar renklerinin anlamları da merak edilebilmektedir. Doğada kehribar taşı oluşurken bulunduğu bölgenin ısısı, aldığı güneş ışığı, bulunduğu bölge, nem gibi dış etkenlerden etkilenerek rengi milyonlarca yıl içinde fosilleşme süreci içinde belirlenir. Bu nedenle benzer iki kehribar taşı bulunmaz ve tek bir renk kehribar taşı yoktur. 256 farklı renk seçeneğine sahiptir. Çok fazla renk seçeneğinin olması hangi renk kehribar daha iyi? diye düşündürebilir. Renkleri beyaz, sarı, kahverengi ve kırmızı olabilir. Sarı kehribar faydaları; Soğuk algınlığı, bronşit, astım ve alerji gibi hastalıklara iyi gelir. Kırmızı kehribar faydaları; bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kehribar rengi denildiğinde akla ilk gelen sarı turuncu arasındaki renk tonudur. Limon kehribar özellikleri de genellikle tesbih yapımında kullanılıyor olmasıdır. Beyaz kehribar taşı nadir bulunması sebebiyle kraliyet taşı diye isimlendirilmektedir. Yeşilimsi, mavimsi, gri, yeşil kehribar taşı ve hatta siyah kehribar taşı da vardır. Aralarında hafif gölgeler ve kombinasyonlar da vardır. Kehribar saydam da mat da olabilir. İki ya da daha fazla rengin birleşimi, tonlar ve şekiller içermektedir. Saydam Kehribar (sarımsı ton ile): Kehribarin bu rengi “ana renk” olarak adlandırılabilir, taze ağaç reçineleri bu türdendir. Kehribarlarin yaklaşık %10’u saydamdır ancak çoğunlukla küçük parçalar halinde bulunabilmektedir. Özellikle büyük saydam kehribar parçaları nadir bulunur ve çok değerli olduğu kabul edilmektedir. Saydamlığın gölgesi sarımsı renkten koyu kırmızıya kadar çeşitlilik gösterir; bu kehribar oksidasyonunun derecesine bağlı olarak değişebilmektedir. Birleşimler çoğunlukla yapraklı saydam kehribarlarda bulunurlar. Kehribar taşı fiyatları renklerine göre de değişkenlik göstermektedir.
Kehribar Kokusu Neye Benzer?
Tam olarak neyden elde edildiği pek bilinmediğinden kehribar kokusu neye benzer? merak edilebilmektedir. Orjinal kehribarın hafif ancak odunsu bir kokusu vardır. Bu koku çam reçinesi kokusudur. Kehribar yakıldığında çam kokusu vermez hafif ısıtıldığında bu koku alınabilir. Ülkemizde özellikle tesbih yapımında kullanılan kehribardan elde ovulduğunda çam kokusunu alabilmek mümkündür.
Mavi Kehribar Taşı Faydaları?
Mavi kehribar taşının oluşumu; kıtalar arasındaki büyük değişikliklerin sonucunda bu bölgeler sular altında kalmış ve uzun seneler sonucu toplanan çam sakızı kütleleri deniz suyuyla sürüklenip gitmişti. Bunlar üzerine kum ve çakıl taşlarının kaplanması ile mavi toprak olarak bilinen tabaka oluşmuştur. Buradan elde edilen mavi kehribar taşıdır. Mavi kehribarın faydalarına gelince; hastalıklardan koruyucu ve iyi enerji verici bir renktir. Özellikle bebeklerde kullanılan mavi kehribarlı ürünler diş çıkarma, sarılık ve huzursuzluk gibi durumları önlemek için en etkili yöntemlerden biridir.
Kehribar Taşının Yetişkinlere Faydaları Nelerdir?
Kehribar taşının pek çok faydası bilindiğinden özellikle aksesuar olarak kullanılmaktadır. Kolye ,bileklik,tesbih en çok kullanılan aksesuarlardır. Bebeklerde kolye ve bileklik olarak yetişkinlerde bunlara ek olarak tesbih yaygın olarak kullanılır. Kehribar kolyenin yetişkinlere faydaları;
-Ruhsal ve bedensel sağlığı destekleyicidir.
-Ağrıyı kesicidir.
-Migrene iyi gelir.
-Nazara karşı korur.
-Stresi azaltır.
Özellikle nazara karşı koruyucu olması sebebiyle kehribarın dinimizdeki yeri sorgulanabilmektedir. Bu nedenle çeşitli fıkıh kitaplarında yer alan bilgiler göre bu değerli taşın faydalarından insanların yararlanmasında hiçbir sakınca görülmemiştir.
Kehribar Kolye Gece Yatarken Çıkarılır mı?
Kehribar kullanımının fiziksel ve ruhsal olarak pek çok yarar sağladığı bilinmektedir. Kehribar kolye neye iyi gelir? sıkça karşılaşılan sorulardandır. Kolye olarak taşımak hem görsel anlamda şıklık hem de sağlık açısından yarar sağladığından kullanıcıları memnun etmektedir. Tabi faydasını tam anlamıyla görmek için gerçek kehribar olmasına dikkat edilmelidir. Gerçek kehribar kolye nasıl anlaşılır? bunu anlamak için alırken güvenilir yerden almaya özen gösterilmelidir. Kehribar kolye özellikleri de taşların özelliklerine orantılı olarak değişkenlik göstermektedir.
Kehribar kolye bebeklerde diş çıkarma döneminde son zamanlarda sıklıkla kullanılan bir üründür. Aksesuar olarak yetişkinler tarafından da sıkça kullanılır. Uyanık olduğunuz süreçte gece kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur.
Kehribar kolye bakımı da uzun ömürlü olması bakımından önem taşımaktadır. Kehribar kolyede de birikmiş olan enerjiyi tazelemek için toprakta bekletmek sıklıkla başvurulan etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Kehribar kolye topraklama için kolyeyi 24 saat toprakta bırakmak enerjisini yenilemek için yeterli olduğu söylenmektedir.
Kehribar Taşının Zararı Var mı?
Faydaları saymakla bitmeyen kehribar taşının zararları da olabilmektedir. Özellikle son dönemlerde bebeklere diş kolyesi adı altında takılan kehribar kolyeler, sanılandan çok daha zararlı olabilmektedir. Kolyedeki kehribar taşların yutulması halinde bebeğin nefes borusu tıkanabilir ve ani ölümlerle karşılaşılabilir. Kehribardaki doğal yağların içindeki Süksinik asit vücutta emildiğinde ağrılar azaltılabilir. Fakat durum bebekler için aynı değildir. Bebeklerin teni daha hassastır bu nedenle bu asit, bebekler için zararlı olabilir. Süksinik asit irritan bir özelliğe sahip olduğu için bebeklerin cildini tahriş edebilir.
Kehribar Hangi Burcun Taşıdır?
Kehribarın aslan burcu insanına iyi geldiği bilinir. Bu sebeple aslanlara uyarıcı bir etki yaptığı söylenir. Bunun yanı sıra ikizler,boğa,terazi ve kova burçlarıyla da uyumlu olduğu bilinmektedir.
Kehribar Taşı Suya Girer mi?
Kehribarın suya temasında herhangi bir sakıncası yoktur. Gerçek kehribar nasıl anlaşılır? sorusuna cevap olarak kehribar kolye tuzlu su testi verilebilir. Gerçek kehribar taşı tuzlu suda yüzebilmelidir.
Kehribar Taşı Nasıl Temizlenir?
Doğal taş olan kehribarın orjinalliğini bozmamak için Kehribar nasıl temizlenir? bilmek gerekmektedir. Akan ılık suyun altında tuttuktan sonra yumuşak pamuklu bir bez ile silinebilir. Sabun, temizlik deterjanları gibi kimyasallar kehribar taşına zarar verebileceğinden temas etmemesi gerekmektedir.
Kehribar Taşı Alırken Neye Dikkat Etmek Gerekir?
Kehribar ürünleri alırken orjinal kehribar nasıl anlaşılır? bunu bilmek önemlidir. Gerçek kehribar fiyatı da diğer sahte ürünlere göre pahalı olabilmektedir. Fiyatına da dikkat edilmelidir. Ayrıca kehribar ürünler sertifikalı satışı yapılmaktadır. Güvenilir yerlerden sertifikalı olan ürünler tercih edilmelidir.
Gerçek Kehribar Taşı Nasıl Anlaşılır?
Çok sayıda rengi ve çeşidi olduğundan hangisinin gerçek hangisinin sahte olduğunu anlamak kolay değildir. Gerçek olduğunu anlamak için gerekli testler yapılabilir. En yaygın olarak bilinen test tuzlu su ile yapılandır. Bir su bardağının içine su doldurup içine 7 yada 8 çay kaşığı tuz atıp iyice karıştırılır. Tuzun su içinde tamamen erimesi gereklidir.Tuz tamamen eridikten sonra taşlarını suyun içine bırakılır. Su içinde yüzüyorsa eğer ürün gerçektir denilmektedir. Isıtıldığında çam kokusu veriyorsa da gerçek kehribar olduğu anlaşılabilir.