Turkuaz Taşı Faydaları
Turkuaz taşı oluşması milyonlarca yıl alan bir taş türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere rengi turkuazdır. Bilinen en önemli özelliği kişiye şans ve uğur getirmesidir. Üzerinde taşıyan kişileri nazara karşı korur. İç dünyasında huzursuzluk yaşayan insanların içlerinin rahatlamalarını ve kendilerini daha mutlu hissetmelerini sağlar.
Bu taşı üzerinde taşıyan kişilerin bilgeliklerinin arttığına inanılır. Tamamen doğal olan bu taşların yaydığı enerji sayesinde kişiler kendilerini daha iyi hissederler. Migren gibi kronik baş ağrısı yaşayan kişilere iyi gelir.
Turkuaz Taşı Nedir?
Turkuaz taşının asıl ismi firuze taşı olarak bilinir. Renginden dolayı turkuaz taşı ismini almıştır. Firuze taşı anlamı bakımından oldukça değerlidir. İçerisinde gökyüzünün mavi ve yeryüzünün yeşil rengini barındırdığı için denge taşı olarak da bilinir. Renginden kaynaklı bakan kişilerin içlerinin ferahlamasını sağlar.
Kadın ve erkeklerin kullandığı ilk aksesuarlarda firuze taşı bulunur. Turkuaz taşı savaş aletlerinin yapımında kullanılarak şans ve başarı getirdiğine inanılan bir taş türüdür. Saydam olmayan opak ve mumsu bir yapıya sahiptir. Turkuaz taşına içerisindeki yeşil rengi veren demir veya kromken mavi rengi veren bakırdır.
Turkuaz Taşı Nerede Bulunur?
Doğal taşların en büyük özelliği doğada kendiliğinden oluşması ve hepsinin farklı özelliklere sahip olup şifa vermesidir. İnsanlığın varoluşundan beri bu taşlar farklı amaçlarla kullanılır. Doğal taşların oluşması için bazı koşullar gerekir bu nedenle her doğal taşın bulunduğu ortam farklıdır. Turkuaz taşının büyük çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur.
Amerika’nın dışında Şili, Afganistan, Çin ve Tibet gibi alanlarda da bulunur. Turkuaz taşı bulunması ve çıkarılması zor bir taştır. Bu nedenle oldukça değerlidir. Bulundukları alandan çıkarılan doğal taşlar dünyada ki diğer bölgelere gönderilir. Bu şekilde tüm insanlar turkuaz taşının yararlarından faydalanabilir.
Turkuaz Taşı Özellikleri Nelerdir?
Doğada kendiliğinden oluşan doğal taşları insan eli değmemiştir. İçerisinde farklı enerjiler bulunduran doğal taşlar temas ettikleri kişilerin enerjisiyle etkileşime geçerler. Aynı şekilde bulundukları ortamında enerjisinden etkilenen bu taşlar genellikle ortamda veya kişide bulunan negatif enerjisi alarak pozitif enerji vermeyi amaçlarlar.
Turkuaz taşının da şifa veren birçok özelliği vardır. Turkuaz taşı 5-6 sertlik derecesine sahiptir ve yapısı opaktır. Renkleri gökyüzünü andırır. Firuze taşı en yüksek kaliteden en düşük kaliteye göre 7 gruba ayrılmıştır. Bunlar; Ebuishaki, Ezheri, Süleymani, Zerhum, Hâkî, Keftari ve Sefidi zerdam şeklindedir.
Gerçek turkuaz taşı gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu yapı sayesinde suyu emer. Aşırı neme ve suya maruz kalan firuze taşının şeklinde ve renginden bozulmalar meydana gelebilir. Üzerinde taşıyan kişilerin empati yeteneğini geliştirir. Diğer insanların hislerini daha kolay anlamalarına yardımcı olur.
Gerçek Turkuaz Taşı Nasıl Anlaşılır?
Doğal taşlar bulunması ve çıkarılması zor olan taşlar olduğu için maliyetlidir. Bu nedene piyasada doğal taşların sahteleri çok sayıda üretilir. Turkuaz taşı da sahtesi üretilen taşlardan biridir. Sahtesi o kadar iyi taklit edilir ki bazen uzmanlar bile anlamakta zorlanabilir. Orijinal firuze taşı nasıl anlaşılır konusu önemli bir konudur.
Turkuaz taşı bölündüğünde veya kırıldığında iç ve dış rengi aynıysa gerçek turkuaz taşı olduğu anlamına gelir. Çünkü sahte taşlarda iç ve renk rengini aynı tutturmaları kolay değildir. Diğer bir yöntem ise taşa ısı vermektir. Sahte taşlar genellikle boyanarak elde edildiği için boya yanarak kimyasal bir koku çıkaracaktır ve eriyecektir. Fakat gerçek taşlar ısıya dayanıklıdır ve herhangi bir değişiklik gözlemlenmez.
Bu şekilde alınan veya alınacak olan turkuaz taşının sahte mi gerçek mi olduğu anlaşılabilir. Turkuaz taşı alırken gerçek olup olmadığı konusunu iyi araştırmak ve güvenli yerlerden alım yapmak gerekir. Çünkü gerçek olmayan bir taş kişiye etki etmez ve sorunların çözülmesinde yardımcı olmaz. Bu nedenle sahte taşları gerçek taş diye alan kişiler etki görmedikleri için taşlara olan inançlarını kaybedebilirler.
Turkuaz Taşı Nasıl Kullanılır?
Turkuaz taşının nasıl kullanılacağı kişinin isteğine kalmış bir durumdur. Renginden ve görüntüsünden dolayı kadınlar tarafından aksesuarlar da sıklıkla kullanırlar. Genellikle Turkuaz taşı kolye, turkuaz yüzük, turkuaz küpe ve turkuaz taşı bileklik olarak tercih edilir. Diğer bir kullanım alanı evler ve ortamlardır.
Kişiler dilerlerse turkuaz taşıyla süslenmiş objeleri tercih edebilir. Farklı bir tür olarak tamburlanmış taşlar cam bir kâseye konularak hem bulunduğu ortama olumlu enerji yayacaktır. Hem de görüntü açısından kişilerin ilgisini çekecektir. Turkuaz taşını kişiler üstlerinde taşırsa ve tenleriyle temas ederse etkisi daha fazla olur. Kişinin enerjisiyle bütünleşen bu taşlar nazara karşı kişiyi koruma altına alır.
Turkuaz Taşı Kimler Kullanabilir?
Turkuaz taşını beğenen, seven ya da taşın şifa verdiği noktalarda sıkıntı yaşayan herkes kullanabilir. Turkuaz taşı sadece şifa vermesi amacıyla değil güzel görüntüsü sayesinde de tercih edilen bir taştır. Günlük hayatta stres ve sıkıntı yaşayan kişiler turkuaz taşını üzerlerinde taşıyarak rahatlama yaşayabilirler.
Aynı zaman da turkuaz taşı enerjisi kişilerin özgüvenlerini ve empati yeteneğini de arttırdığı için sürekli insanlarla temas ve diyalog halinde olan kişilerin kullanması tavsiye edilir. Depresyon halinde olan ve kendini sürekli mutsuz hisseden kişiler kullandıklarında kendi iç dünyalarındaki sorunları daha hızlı çözerler ve bunun sonunda rahatlama hissederler.
Turkuaz Taşı Nasıl Temizlenir?
Her doğal taşlar farklı enerjilerle temasa geçerler ve bu nedenle üzerlerinde enerji kirliliği oluşur. Doğal taşları bu enerjilerden temizlemek ve doğal hallerine döndürmek gerekir. Her doğal taşın yapısı farklı olduğu için temizlik yöntemi de farklıdır. Ham turkuaz taşı gözenekli bir yapıya sahip olduğu için uzun süre nem ve suya maruz kalmamalıdır.
Bu nedenle ilk olarak 5 dakika kadar akan suyun altında tutma yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemle su taşın enerjisini temizler. Bunun dışında bir kapta tuzlu su yapılarak turkuaz taşı içine konulabilir ve uzun olmamak şartıyla bir süre bekletilir. Diğer bir yöntem ise taşı toprağa gömerek temizlemektir.
Toprak taşta bulunan olumsuz enerjileri içine geçer. Farklı bir yöntem olarak taş tütsülenebilir. Kısa bir süre suda yıkanan taş daha sonra bir tütsü yakılarak dumanına tutulur. Tütsü ortama pozitif enerji yayan bir tür olduğu için taşlar da tütsülenerek pozitif enerjiyle doldurulur.
Turkuaz Taşı Hangi Burcun Taşıdır?
Doğal taşlar farklı enerji ve özelliklere sahiptir. Bu nedenle taşın enerjisinin tuttuğu burçlarda farklıdır. Burçlar kişilerin doğdukları tarihe göre oluşan gökyüzündeki gezegenlerin durumuyla ilgilidir. Turkuaz taşı bir denge taşı olarak bilindiği için en çok terazi burcuyla bütünleşir. Terazi de bir denge sistemidir.
Terazi burcu haricinde yay burcuyla da uyum sağlar. İnsan vücudunda bulunan 7 çakradan biri olan boğaz çakrası için de turkuaz taşı kullanılır. Çakralar vücudun 7 ana bölgesini ifade eder ve bu bölgelerden tüm vücuda enerji yayılır. Bazı durumlarda bu çakralarda tıkanıklık meydana gelebilir.
Çakranın uyumlu olduğu taş kullanılarak ve olumlama yapılarak bu çakralar açılabilir. Bu çakraların tıkalı olması kişinin hayatında olumsuz durumlara yol açabilir. Turkuaz taşı özellikle kişide ki negatif enerjisi almak ve kişiye mutluluk ve rahatlama vermek için kullanılır.