Kalsit Kolye Nedir?
Kalsit adı Latinceden gelmektedir. Etimolojik olarak tebeşirle de bağlantısı vardır. Tarihte kalsit, denizdeki ölü organizmaların kabuklarından oluştuğu için deniz ile ilişkilendirilmektedir. Deniz canlılarının kalıntılarının kalsiyum karbonat birleşimi ile kalsitin ortaya çıktığı söylenmektedir. Dolayısı ile karbonatlı kayaçları oluşturan doğal taşa kalsit denilmektedir. Kalsit taşı formülü CaCO₃ (kalsiyum karbonat) olarak bilinir. Kristal bir yapısı vardır ve renksizdir. Mücevher ve süs eşyası yapımında kullanılır. Yarı saydam ve parlak bulunduğu durumlar da söz konusu olabilir.
Genellikle yapısı saydamdır. Görünüş olarak cama benzer bir yapısı vardır. Kalsit taşı, endüstriyel mineral olarak da bilinir. Yumuşak bir taştır. Meksika’da çıkarılır ve ABD, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve İzlanda gibi ülkelerde de kalsit taşı yatakları bulunmaktadır. Mücevher olarak kolye bileklik gibi takılarda kullanılan kalsit taşı, doğal bir taştır. Özellikle, kolyelerde kullanımı yaygındır. Kalsit kolye, genellikle kötü enerjiyi uzaklaştırmak için kullanılır. Kalsit kolye, ruhsal olarak büyümeyi ve gelişmeyi sağlar. Kalsit taşı, “Ayırt etme taşı” olarak da bilinmektedir. Hafızayı güçlendirici bir etkisi vardır. İhtiyaç duyulduğunda kalsit taşın kolye olarak kullanımında bir sakınca yoktur.
Kalsit Kolye Fiyatları?
Doğal taşlar, ilk çağlardan itibaren mücevherlerde kullanılmaktadır. Kalsit taşı da doğal taşlardandır. Şifalı olduğuna inanılmaktadır ve antik çağlarda Bast adında bilinen bir tanrıçanın kalsit taşı ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Bir rivayete göre, tanrıçanın kalsit taşını kutsadığı söylenir. Son zamanlarda kalsit taşı, tebeşir, mermer ve takı üretiminde sıkça kullanılmaktadır. Kalsit taşı, konsantrasyon taşı olarak da bilinmektedir. Kalsitin beyaz rengi öğütülerek endüstride kullanılmaktadır. Yumuşak bir yapısı vardır. Kalsit taşının renk yelpazesi geniştir. Beyaz, turuncu, yeşil ve sarı renkleri bulunur.
Genellikle beyaz rengi kullanılmaktadır. Dünya genelinde ticari olarak da kullanılmaktadır. Beyaz renkli kalsit, saf kireç taşının maddelerinden biri olarak da bilinmektedir. Dünya’nın birçok yerinde çıkarılabilir. Genellikle mermerlerin bulunduğun bölgelerde kalsit taşına rastlanmaktadır. Türkiye’de doğal taşlar bakımından zengin bir ülkedir. Türkiye’nin Çanakkale şehrinin Karabiga bölgesinde kalsit taşına sıkça rastlanmaktadır. Kalsit taşının özellikle takı üretiminde kullanıldığı bilinmektedir. Bileklik, kolye gibi takılarda kullanılan kalsit taşının sürekli şekilde kullanılması gerekmektedir. Örneğin; kalsit taş bir kolye sürekli kullanılmadığında enerji düşmesine neden olmaktadır. Sürekli takılmayacak ise kalsit kolye satın alınmamalıdır. Kalsit taş kolye alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Dikkat edilmesi gereken ilk husus, kalsit taşının orijinal olup olmamasıdır. Sahte kalsit, kaldırım taşının boyanması ile oluşturulur.
Kalsit kolye fiyatları belirlenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kalsit fiyatlarını etkileyen ilk husus, kalsitin ham olmasıdır. Doğal, işlenmemiş kalsit kolye, diğer işlenmiş ve renkli kalsit kolyelerden daha pahalıdır. Kalsit kolyede fiyatı artıran başka bir husus, kolyede zincir olarak kullanılan metalin oksitli metalden üretilmiş olmasıdır. Kalsit kolye fiyatlarında, adi metallerden üretilmiş kolye zincirleri, kolyenin değerini düşürür. Fiyatları etkileyen başka bir husus ise kolyenin kararmalara dayanıklı olmasıdır. Kalsit kolyede, en çok tercih edilen renk sarı renktir. Sarı kalsit taşı, kolyede kullanıldığında estetik bir görüntü sunar. Özel tasarım kolye maliyeti yükselten bir unsurdur. Özel tasarım kolye fiyatları, diğer kolyelerden daha pahalı olacaktır. Şekilsiz olsa da kalsit kolyede kullanılan kalsit ham bir kalsit taşı ise fiyat farkı olacaktır. Kalsit kolyelerde, yan yana dizilmiş küçük boyutlu kalsit taş tasarımları en çok tercih edilen tasarımlardandır. Delikli desenler ve yuvarlak kalsit taşı modelleri tercih edilmektedir.
Kalsit Kolye Çeşitleri?
Kalsit taşı, duygusal zekâ taşı olarak da bilinmektedir. En yaygın olarak takı ve mücevher üretiminde kullanılmaktadır. Yüzük, kolye, bileklik gibi mücevherlerde kullanılan kalsit taşının birçok çeşidi bulunmaktadır. Kalsit taşı çeşitleri, renklerine göre kategorize edilebilir. Şeffaf (renksiz) kalsit taşı, pembe kalsit taşı, turuncu ve sarı kalsit taşı çeşitleri vardır. Nadir olarak kahverengi ve siyah kalsit taşı çeşitleri de bulunmaktadır. Kalsit kolyenin kendine has özellikleri vardır.
Rengine göre özellikleri değişkenlik gösterebilir. Kalsit renklerinin farklı tonları mevcuttur. Örneğin; mavi kalsit taşının açık maviye çalan rengi ve koyulaşan saks mavisine benzeyen renkleri kolye üretiminde tercih edilmektedir. Kalsit taşı güçlü iyileştirici özelliklere sahiptir ve renklerine göre nitelikleri değişebilmektedir. Örneğin; mavi kalsit taşının hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir ve “İletişim Taşı” olarak bilinmektedir. Yeşil kalsit taşı ise “Toprak Taşı” olarak bilinmektedir. Turuncu kalsit taşı ise “Bal Taşı” olarak bilinmektedir. Özellikle hamileler için turuncu kullanılması önerilmektedir.
Kalsit taşı kolayca kırılabilir ve bir bıçakla kolayca kesilebilir. Diğer mücevher üretimlerinde kullanılan diğer taşlar gibi sert bir yapısı yoktur. Yumuşak bir yapıya sahiptir. Kalsit taşı, türüne göre de değişkenlik göstermektedir. Örneğin; floresansans kalsit taşı, ışık yayma özelliğine sahiptir. Kolyede kullanıldığında parlak bir görüntü oluşturur. Fosforesans kalsit taşı floresanstan farklı olarak enerji yayma özelliği vardır ve gözle görülemeyen çok karanlık ortamda ışık yaymaya başlar. Termolüminesans kalsit taşı ise ısıtıldığında ışık yaymaya başlar. Tribolüminesans kalsit taşının ise sürtüldüğünde ışık yayma özelliği vardır. Kalsit kolye çeşitleri tasarımlarına göre de değişkenlik göstermektedir. Kalsit kolyeler, genellikle yuvarlak damla veya delikli şekillerde tasarlanmaktadır. Genellikle işlenmemiş ham kalsit taşları da kolye üretiminde tercih edilen seçenekler arasındadır. Ham doğal taşlar bazen kolye üretiminde şekilsiz ve şeffaf olarak kullanılır. Tasarım kalsit kolyeler, kişiye özel tasarlanmaktadır. Tasarım kalsit kolyelerde kalsit taşının yanı sıra diğer taşlar da kullanılmaktadır.
Kalsit Kolyenin Özellikleri?
Kalsit taş kolyenin hem fiziksel ve hem zihinsel fayda sağladığına inanılan özellikleri vardır.
Kalsit kolyenin özellikleri:
- İç organları temizler (bağırsak böbrek karaciğer).
- Kalsiyum desteği sağlar ve kalsiyum emilimini kolaylaştırır.
- Denge taşı olarak bilinir.
- Genellikle şeffaftır ancak renk çeşitleri de bulunur.
- Doku iyileşmesini kolaylaştırır.
- Bağışıklık güçlendirici bir yapısı vardır.
- Cilt problemlerinin çözülmesinde yardımcıdır.
- Yaraları ve siğilleri iyileştirir.
- Tıbbi olarak kalsit taşı merhem olarak kullanılır.
- Eklem ağrılarını hafifletir ve iskeleti güçlendirir.
- Sırt ve diş ağrılarını giderir.
- Kalsit kolye ile uyuduğunda görülen rüyalar kolayca hatırlanabilir. Kalsit taşının hafıza güçlendirici etkisi vardır.
Kalsit kolyenin duygusal özellikleri;
- Kalsit taşı duygusal zekâ taşı olarak bilinir ve duygusal zekâyı güçlendirir.
- Motivasyon taşı olarak bilinen kalsit taşı, umut duygusunu artırır.
- Öz güven duygusunu arttırır.
- Enerji ve mutluluk verir.
- Öfke problemlerini ortadan kaldırır.
- Stresten uzaklaştırır ve çalışma isteğini arttırarak tembellikle mücadele eder.
- Düşünsel yeteneği artırır.
Kalsit Kolyenin Faydaları?
Kalsit taşı, kireç taşının ana minerallerinden biri olarak bilinmektedir. Yaygın olara kolye bilekliklerde kullanılan kalsit taşının birçok faydası bulunur.
Kalsit kolyenin faydaları:
- Astral seyahat kabiliyetini artırır.
- Vücuttaki pozitif enerjiyi güçlendirir.
- Cesaret ve kişinin kendini değerli hissetmesini sağlar.
- Duygusal davranışları dengeler.
- Şefkat duygusunu artırır.
- Anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir.
- Kalbi ve damarları rahatlatır.